Who made my clothes?

Huomenna perjantaina vietetään Vaatevallankumousta! Mistä on kyse? Vaatevallankumousta vietetään, jotta tietoisuus vaateteollisuuden epäoikeudenmukaisuuksista kasvaisi. Päivämäärä 24.4. tulee Bangladeshissa kyseisenä päivänä vuonna 2013 romahtaneesta vaatetehtaasta – onnettomuuden seurauksena yli tuhat ihmistä kuoli ja pari tuhatta loukkaantui. Onnettomuuden syynä oli kaikkien lakien vastaisesti tehtaaseen rakennetut lisäkerrokset ja ylös sijoitetut painavat generaattorit. Vaatimalla työntekijöille parempia työoloja ja palkkaa tällaisia tilanteita voidaan ennaltaehkäistä ja välttyä turhilta kuolemilta.

DSC03024

Vaatevallankumous kehottaa ajattelemaan oman vaatekaapin sisältöä ja kulutustottumuksia. Voinko olla ylpeä siitä kuka vaatteeni on tehnyt ja missä ne on valmistettu – olenko edes ajatellut asiaa? Ostanko vaatekaappiini tarpeellisia, käytännöllisiä ja kestäviä vaatteita vai sorrunko heräteostoksiin? Kierränkö kirpputorit kaukaa vai olenko niiden vakiasiakas? Korjaanko rikkimenneen vaatteeni vai heitänkö sen roskiin?

DSC03033-001

Toivon todella, että Vaatevallankumous pystyy herättelemään ihmisiä. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa! Nyt vielä voimme valita, mutta jossain vaiheessa joudumme pakon eteen. Työntekijöiden huonojen työolojen lisäksi huomiota tulee kiinnittää myös vaaterallin ympäristövaikutuksiin. Maailmanlaajuinen luonnonvarojen kulutus kasvaa kasvamistaan, ellei kulutusta aleta dramaattisesti vähentää. Lisääntyvä kilpailu luonnonvaroista voi myös johtaa vakaviin yhteydenottoihin. Aina ei voi vain ottaa, joskus täytyy myös antaa takaisinpäin.

Suvin lumia2

 

Haluatko sinä liittyä mukaan Vaatevallankumoukseen? Lisätietoa perjantain tapahtumista saat mm. netistähttp://fashionrevolution.org/country/Finland/ Kaikista yksinkertaisin tapa osallistua on pukea itse perjantaina vaatteet nurinpäin päälle, ottaa itsestään kuva ja jakaa se sosiaalisessa mediassa tägeillä #FashRev #Whomademyclothes ja #Vaatevallankumous. Lähetä kuva myös vaatteesi tekijälle ja kysy, kuka sen on valmistanut?

Eikun niskalaput vilkkumaan Vaatevallankumouksen puolesta!

Lukusuositukset:

http://www.vihreatvaatteet.com/

Rinna Saramäki, Hyvän mielen vaatekaappi

 

Leave a Reply