Vanhasta uutta, perinteitä kunnioittaen

WP_20150606_006

Minä näen vanhoissa asioissa paljon kaunista. On mielenkiintoista ideoida perinteisistä jutuista jotain uutta tai yrittää säilyttää vanhaa tuleville sukupolville. Kokemäellä, vanhassa 1920-luvulla rakennetussa osuusmeijerin juustolassa on meneillään jotain tällaista! Muutama vuosi sitten Juustola oli purku-uhan alla. Anoppini Hanna Hakala-Rosu tukijoukkoineen päätti pelastaa ränsistyneen rakennuksen ja pikkuhiljaa siitä on muodostunut elävä käsityökeskus. Juustolassa toimii tällä hetkellä käsityömyymälän lisäksi kudonta-asema. Vakituisen toiminnan ohella siellä järjestetään ympäri vuoden erilaisia näyttelyitä, myyjäisiä ja työpajoja.

2015-08-003

Perinteisessä hengessä on myös syntynyt Kokemäen mallistokangas, jonka tarina juontaa juurensa helluntaihin ja vuoteen 1921. Tuolloin ryhmä nuoria naisia oli palaamassa kotiin voimistelujuhlilta yllään perinteisestä, raitakuvioisesta villakankaasta ommellut hameet. Vanhasta valokuvasta syntyi idea tuon kankaan henkiin herättämisestä. Kankaan kuvio noudattelee samaa mallia kuin vajaa sata vuotta sitten kudottu isosiskonsa, mutta materiaali on vaihtunut puuvillaksi.

20150731_152922DSC01783

Juustolan Käsityöläiset ovat vähitellen luoneet omaa tuotesarjaa tämän mallistokankaan ympärille. Mukana on kaikkea lyijykynistä nalleihin ja pussukoista patalappuihin. Itse olen suunnitellut ja ommellut erilaisia pussukoita mallistokangasta hyödyntäen. Lisäksi olen käyttänyt eri värisiä pellavakankaita ja viimeisimpänä olen ottanut mukaan vanhat lakanapitsit.

DSC03204

Vanhat lakanapitsit ovat parhaimmillaan taidokkaita ja todella kauniita käsityönäytteitä. Oma isoisoäitinikin tapasi virkata pitsejä lakanoihin ja pyyhkeiden reunoihin. Vanhoilla pitseillä on monesti paljon tunnearvoa, eikä niitä haluta heittää pois. Monilla ne kuitenkin jäävät kaappeihin ja varastoihin pyörimään, sillä niille ei oikein keksitä käyttöä. Itse olen yrittänyt antaa näille kaunokaisille uuden elämän omien käsitöitteni avulla. Pitsien purkaminen pois lakanoista on kyllä aikaavievää hommaa sillä naiset ovat aikoinaan tehneet todella tarkkaa käsinompelutyötä. Pahinta on kun ratkojan kanssa katkaisee vahingossa virkkauslangan ja pitsi alkaa purkaantua.. Mutta onneksi lopputulos palkitsee joka kerta! Ja mikä parasta, mallistokankaaseen vanha pitsi sopii kuin nenä päähän :)

P.S. Pussukoitani löytyy sekä Juustolasta että kesän ajan Muuntamokahvilasta Kokemäeltä ;)

Kokemäen Vanha Juustola/ Kokemäen Kudonta ja Värjäys

Muuntamokahvila Facebook

 

Leave a Reply