Vanhassa vara parempi?

DSC02568

Joulutouhut täyttävät tässä vaiheessa jo suuren osan päivästä. Siitä huolimatta haluan palata ajassa taaksepäin muutamalla viikolla, jolloin isoisäni toi minulle vanhan lippiksensä. Kesäinen lempihattu alkoi olla sen verran risa, että uudelle olisi tarve. Mukanaan hänellä oli lapsuudenkodista löydetty punaraitainen patjakangas ja toiveena sen käyttäminen. Vanhat patjakankaat ovat uskomattoman kestäviä, lujaa tekoa. Ja tietysti myös nostalgisia ja tuovat monen mieleen oman lapsuuden.

WP_20141121_007 WP_20141121_017

 

Lähdin suunnittelemaan uutta lippistä vanhasta patjakankaasta. Vanhalle ei enää ollut käyttöä reikien ja haurastuneen kansaan vuoksi, joten saatoin purkaa sen kokonaan osiin ja piirtää kaavat palasten avulla kaavapaperille. Ennen purkamista kuvasin kameralla ja kirjasin ylös päähineen saumarakenteet. 

WP_20141121_005

Kaavaan merkitsin nepparin kohdat sekä lippaan että pään ympärille tulevaan kaitaleeseen. Päädyin irrottamaan takana olevan vanhan metallisoljen ja käyttämään sen uudelleen. Isoisäni tuoman patjakankaan lisäksi käytin omasta varastostani ompelulankojen lisäksi vain tukikangasta, yhden nepparin ja vinonauhaa.

WP_20141201_003

Tämä on ensimmäinen kaavalla tekemäni lippalakki. Se sopii tilaajansa päähän aivan yhtä hyvin kuin vanhakin. Patjakangasta on vielä jäljellä, joten voi olla että siitä syntyy vielä pari lisääkin. Kenties muutakin lisäksi?

WP_20141220_008

Mitä tekisin toisin? No, jos teen vielä lisää näitä lippiksiä, taidan jättää patjakankaassa olevat tikkaukset paikalleen - niistä nimittäin jäi ratkomisen jälkeen aikamoiset jäljet kankaaseen. Voi olla että pesu, silitys ja käyttäminen tasoittavat reikiä jonkin verran. Lisäksi jättäisin lipasta toisen kerroksen tukikangasta pois tai vaihtaisin sen ohuempaan.

Projekti oli jälleen kerran hauska ja lisäksi hyvin opettavainen. On hyödyllistä tarkastella vaatekappaletta ajatuksen kanssa ja tutkia "mitä se on syönyt". Niin sitä voi pikkuhiljaa oppia tekemään töitään ilman käsityölehtien ja -kirjojen ohjeita ;)

Leave a Reply