Tuulahdus nostalgiaa Portsan pihamarkkinoilla

Port Arthur eli tuttavallisemmin Portsa on Turun kahdeksas kaupunginosa. Portsan puutaloalue sijaitsee Kauppatorin ja sataman välimaastossa. Yksi alueen rajoista on Kakolanmäki, jolla sijaitsee myös vanha vankila. Monet Portsan talot ovat jo viettäneet 100–vuotisjuhliaan. Suurin rakennuskausi oli 1900 –luvun alussa.

DSC01656

Alueella on 50 kpl puutaloyhtiöitä, joissa jokaisessa on asuntoja 8 – 55. Asuntojen alkuperäinen tyyppi on hellahuone ja parihuone, joissa saattoi asua aikoinaan jopa 8 hengen perhe. 

1970 –luvun alussa haluttiin rakentaa kivitaloja ja uusia hienoja läpikulkuväyliä, jolloin Portsan puutalotkin joutuivat purku-uhan alle. Portsan alueen asukkaat nousivat kuitenkin vastarintaan. Tällöin perustettiin myös Portsan asukasyhdistys, joka on toiminnassa edelleen. Portsan alueen puutaloissa asuu nykyään noin 1000 taloutta. Asukasyhdistyksen jäsenmäärä vaihtelee 500-600 henkilön välillä. Turun kaupunki on laatinut Portsaan suojelevan asemakaavan. Kaavan avulla taataan, etteivät rakennusliikkeet kiinnostu purkamaan vanhaa ja rakentamaan uutta. Entisen talon paikalle saa rakentaa vain samanlaisen uuden puutalon.

WP_20140525_012

Nykyään monet haluaisivat muuttaa Portsaan. Asunnot ovat erittäin haluttuja, mutta melko kalliita. Asunnot on remontoitu nykyaikaiseen varustukseensa. Entinen, hiukan väheksyttykin, työläiskaupunginosa on saanut hienostokaupunginosan maineen. Portsa on varsinkin lapsiperheiden suosiossa. Isot pihat puutarhoineen, pihakeinuineen ja hiekkalaatikkoineen ovat turvallisia ja viihtyisiä.

Minä olen perheeni kanssa asunut Portsassa viitisen vuotta, emmekä ihan helpolla aio muuttaa pois! Kun on kotoisin pieneltä paikkakunnalta, on puutaloasumisen kylkiäisenä väistämättä tuleva yhteisöllisyys todella kotoisaa. Portsassa leijuu menneisyyden henki. Jokainen taloyhtiössä tuntee toisensa. Sään salliessa istuskellaan yhdessä ulkona pihajuhlien tai vaikkapa grillauksen merkeissä. Meidän taloyhtiössämme hoidetaan esimerkiksi pihahommat pääasiassa talkootyönä, jolloin muihin asukkaisiin tutustuu väkisinkin. Meille portsalainen elämäntyyli sopii, varsinkin kun naapureiksi on sattunut aikamoisia kultakimpaleita :)

 

DSC00128 

Pihamarkkinat 2013. Kuva: Esa Kankaanpää

 

Asukasyhdistys on järjestänyt alueella toukokuussa katumarkkinat kaksikymmentäkuusi kertaa. Pihamarkkinat puolestaan järjestettiin tänä vuonna yhdeksättä kertaa, päiväksi osui 17.8. Portsan asukkailla on tällöin mahdollisuus omalla pihallaan myydä kirpputoritavaraa, pystyttää popup-kahvila, esittää musiikkia.. Vain mielikuvitus on rajana!

Itselleni Portsan pihamarkkinat on ollut oivallinen tilaisuus myös omien käsitöiden myymiselle. Mikä olisi vaivattomampaa kuin nostaa myytävät tavarat ulos omasta ovesta. Parina kesänä minulla on ollut muutamia itsetehtyjä pikkujuttuja myynnissä nurkista löytyneen kirpputoritavaran lisäksi. Tällä kertaa halusin panostaa pykälän enemmän – onhan muutaman viime kuukauden aikana tapahtunut muutenkin kehitystä käsitöiden tekemisen ja myymisen saralla. Ensimmäistä kertaa minulla oli pieni kylttikin vinkkinä portin pielessä.

 

Portsa-markkinat -14

Pihamarkkinat 2014. Kuva Esa Kankaanpää

 

Aurinko helli tänä vuonna markkinakansaa koko päivän. Pihamarkkinat on merkitty ajalle klo11-15, mutta ensimmäiset löytöjä metsästävät ovat liikkeellä jo aamupäivällä hyvissä ajoin. Itse en päässyt kiertelemään muihin pihoihin, sillä olin koko ajan kiinni omalla myyntipöydälläni. Tämä taitaakin olla ainoa minua harmittava asia pihamarkkinoissa :D Kuulin kuitenkin kierteleviltä ihmisiltä, että myyntiin osallistuvia taloyhtiöitä oli tänä vuonna ennätysmäärä. Mutta kyllä pihojen kiertelijöitäkin oli tänä vuonna todella paljon! Ilmoille heitettiin jopa ehdotus markkinoiden pidentämisestä, sillä monet kokivat ettei neljän tunnin aikana ehdi edes käydä kaikissa pihoissa.

Tunnelmallisesta päivästä jäi jälleen kerran todella hyvä mieli ja hymy huulille. Tapasin monia mukavia ihmisiä, sain vähän myytyäkin jotakin ja otin jopa vastaan pari tilaustyötä. Lisäksi saimme Mannerheimin Lastensuojeluliiton Portsan yhdistyksen kanssa aloitetun farkkujen kierrätysprojektin hienosti käyntiin! Tarkoituksena on kerätä ihmisiltä vanhoja, kaapin perälle unohtuneita farkkuja ja tehdä niistä Portsaan syntyville vauvoille lahjaksi ruokalappuja. Tästä yhteistyökuviosta tulen kertomaan jatkossa enemmänkin!

10433950_1535631419982574_1057440525367761182_n

 

Faktatietojen lähteenä käytetty Portsa ry:n sivuja: http://www.portsa.fi/

MLL Portsa: https://www.facebook.com/mllportsa?fref=ts

 

Leave a Reply