Täydellisten alushousujen metsästys!

20160424_175158_resized

Jep. Mietin kyllä tovin, että aionko nyt ihan tosissani kirjoittaa jutun pikkuhousuistani.. Mutta vastaus on kyllä, sillä olen tällä hetkellä asiasta aivan lapsellisen ja naurettavan innoissani! Eilen vietin lauantai-iltaa viinilasillinen ja ompelukone seuranani ja ompelin itselleni ensimmäiset alushousut. Olen ihaillut netissä ihmisten postaamia kuvia itsetehdyistä alusvaatteista. Varsinkin rintaliivien ompelijat ovat vakuuttaneet minut taidoillaan.

Päätin nyt vihdoin viimein yrittää itsekin, sillä alusvaatteet ovat olleet minulle aina se kategoria, joka hankitaan kaupasta. Haluan pois siitä pakosta! Varsinkin, kun muutaman kilon painon tippumisen jälkeen olen todellakin saanut metsästää niitä täydellisiä alushousuja jo jonkin aikaa. Vanhat kaapinperältä löytyvät eivät enää sovi päälle, on myynnissä kolmet samassa paketissa, euron laari supermarketissa, pitsihörselyksiä ja puuvillapöksyjä, ne iänikuiset sloggit, ärsyttävyydessään käsittämätön keksintö – stringit, saumatonta alushousua, lahkeellista alushousua.. Hohhoijaa. Ostat jälleen kerran yhdet, pääset kotiin, ja huomaat etteivät ne nyt oikein istukaan. Joku hankaa, kuminauha on liian kova, lahkeensuut liian isot (lue: alushousut hilautuvat peffavakoon), työmiehenviiva näkyy kun pyllistää – you name it! Eikä alusvaatteilla ole palautusoikeutta.

20160424_175124_resized

Nyt olen löytänyt ne täydelliset alushousut. Ja arvatkaapa mitä, tein ne ihan itse :) Uskomatonta!

Olen aivan täpinöissäni monestakin syystä. Ensinnäkin, opin uuden ompelutaidon. Toiseksi, en ole enää riippuvainen kauppojen valikoimasta, vaan saan tehdä juuri sellaisia alushousuja kuin haluan, omalle takapuolelleni sopivalla kaavalla. Tämä onkin yksi isoimmista ja tärkeimmistä asioista minulle ompelussa yleisesti – sinun tai minun kroppa ei välttämättä sovi vaatekauppojen mittataulukkoon, mutta se ei missään nimessä tarkoita, että kummankaan vartalo olisi jotenkin vääränlainen. Päinvastoin! Jokaisen ihmisen vartalo ansaitsee päälleen mukavat ja tyylikkäät vaatteet, jotka tehdään kehon omien mittojen mukaan. Tämä ajatus vapauttaa monenlaisista ulkonäköpaineista. Kaiken lisäksi saan laatikoiden pohjalla pyörivät trikoopalat hyötykäyttöön. Alushousujen ompeleminen oli myös todella helppoa, nopeaa ja se onnistuu ihan tavallisella ompelukoneella siksak-ommelta käyttäen. Ja tietysti ennenkaikkea; uudet, hienot alushousuni ovat supermukavat päällä. Uusi aluevaltaus on nyt tosiasia!

Ilmaisia alushousukaavoja löytyy runsaasti netistä. Nämä omat täydelliset pikkuhousuni ovat tämän sivuston kaavan pohjalta pikkuisen muokatut: Indigorchid: Sewing underwear. Sivulla vinkataan ompelemaan alushousuja vanhoista t-paidoista. Taidanpa kokeilla sitä seuraavaksi itsekin.. Kierrätys kunniaan! Mutta, aluksi tarvitaan siis kaava, trikookangasta ja kuminauhaa. Itse käytin keskeltä taitettavaa, kanttinauhan tapaista kuminauhaa, mutta muitakin vaihtoehtoja on, useita. Kannattaa valita itselleen mieluisin. Netistä löytyy paljon ohjeita erilaisten kuminauhojen ompeluun.

20160424_170815_resized

Tarvitaan siis etu- ja takakappale, sekä kaksi haarakappaletta. Haarakappaleet asetetaan oikeat puolet vastakkain niin, että etu- ja takakappaleet jäävät niiden väliin.

20160424_171039_resized 

Tarkista että päällipuolelle tarkoitettu haarakappale on etu- ja takakappaleeseen nähden oikeat puolet vastakkain. Jotta kappaleiden väliin ompeleminen onnistuisi, on osat neuloitettava hyvin ja rullattava etu- ja takakappaleet haaraosien keskelle. 

20160424_171244_resized

Ommellaan kappaleet yhteen siksakilla venyttämättä kangasta.

20160424_171821_resized

Pujotetaan etu- ja takakappale esiin ja käännetään oikeat puolet vastakkain, ommellaan sivut. Mitataan kuminauhat oikean pituisiksi, ommellaan ne renkaiksi ja merkataan esim. keskikohdat ja asetellaan pätkät tasaisesti neulojen avulla. 

20160424_172700_resized

Ommellaan reunasta siksakilla, pidetään huolta siitä että molemmat puolet kiinnittyvät.

20160424_172908_resized

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Tällaisten pienienkin ompelualuevaltausten avulla voimme yhä useammin vastata kysymykseen: "Who made my clothes?", iloisesti ja ylpeydellä: "I made my clothes!". Lue lisää Vaatevallankumouksesta ja ideologiasta sen takana täältä: Fashion Revolution. Vietämme nimittäin tänään virallisesti Vaatevallankumouspäivää, Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen muistoksi.

Leave a Reply