Tanssimekon hulmuavat helmat

IMG_20140803_070530

Tästä mekosta kaikki tavallaan alkoi. Se oli ensimmäinen vaate jonka ompelin uudella ompelukoneellani, jonka sain valmistujaislahjaksi vuonna 2008. Tauolla ollut ompeluharrastus ja käsitöiden tekeminen sai tarvittavan kipinän kun löysin SuuriKäsityö-lehdestä (6-7/2004) tämän mekon kaavan. Olin ihaillut vintage- ja retromekkoja jo jonkin aikaa. Kesä oli kovaa vauhtia tulossa ja olisin halunnut ostaa itselleni vaikka kuinka monta ihanaa 50-60 -luvun mekkoa mutta eihän juuri ammattiin valmistuneella opiskelijalla ollut rahaa sellaisiin. Päätin siis tehdä mekon itse!

Kankaat löysin Eurokankaasta. Halusin vähän lisäillä omia juttuja valmiiseen kaavaan, joten ostin tarvittavien kankaiden lisäksi myös tylliä helmaa koristamaan. Onneksi ostin pallokangasta reilusti, sillä ongelmitta ei tässä projektissa selvitty..

IMG_20140803_070251

Edellisestä ompelukerrasta oli vierähtänyt jo tovi ja vaatekappaleen tekemisestä vieläkin pidempi aika. Oli todella vaikeaa alkaa hahmottaa kaavoja. Mikä osa kuului mihin ja miten päin ne kuului leikata? Taisin tehdä kaikki mahdolliset virheet tätä mekkoa tehdessä :D Yhden etukappaleen leikkasin niin että kankaan taite oli sivusaumassa, ompelin kappaleita yhteen väärinpäin, yhden vetoketjun sain hajotettua ennenkuin sitä oli edes kunnolla ommeltu kiinni takasaumaan.. Hoh. Ratkoja lauloi ja kirosanat lentelivät. Mieheni totesi vain että olenpa taas hyvin valinnut itselleni rentouttavan ja mukavan harrastuksen. Mutta kaikesta huolimatta sain kuin sainkin mekon ommeltua kasaan!

IMG_20140803_070411

Nyt kaivoin mekon esiin pitkästä aikaa hyvän ystäväni polttareita varten. Oli aika päästää tanssimekko ulkoilemaan ;) Jouduin tekemään pientä korjausta kädenteille, jotka olivat alusta alkaen olleet hiukan liian tiukat. Tiedä sitten johtuiko tämä siitä että aikoinaan olen piirtänyt kaavatkin jotenkin väärin? No, nyt sekin pieni ongelma on hoidettu. Korjauksia tehdessäni tutkin mekkoa muutenkin ja ilokseni totesin että jotain kehitystä sentään on vuosien aikana tapahtunut. Kun ompelee lähes päivittäin näppituntuma säilyy ja taidot kehittyvät. Lisäksi saumuri on ollut korvaamaton lisä ompeluvälineistöön. Saumuri vie ompelemisen uudelle tasolle, sen avulla voi toteuttaa paljon monipuolisemmin töitä joihin perusompelukone ei taivu. Pikkuhiljaa sitä huomaa siirtyvänsä haastavampien projektien pariin. Välillä kuuluu pärräystä muualtakin kuin ompelukoneesta mutta onnistumisen kokemukset ja käsillätekemisestä saatu ilo kannustavat jatkamaan eteenpäin! Pieni määrä luomisen tuskaa kuuluu asiaan :)

IMG_20140803_070600

Leave a Reply