Takki tyhjänä…

DSC04226

…Ja toinen näyttötyö palautettuna, vihdoin ja viimein! Tämä viimeinen puristus otti kyllä voimille, myönnän sen ihan rehellisesti. Nyt on aika huokaista helpotuksesta ja ottaa rennommin. Elämässä on koulutuksen lisäksi ollut meneillään yhtä ja toista. Yhtenä suurena muutoksena voin mainita osa-aikaisen työn, joka ilmestyi mielenkiintoisten käänteiden kautta elämääni huhtikuussa. Se on aihe, joka ansaitsee aivan oman postauksensa lähitulevaisuudessa ;) Mutta nyt keskitytään takkihommiin!

20160509_141801

Toinen näyttötyökokonaisuus koostui kahdesta pakollisesta osiosta, jotka olivat vaatetusalan yhteinen ammattitaito ja suuntaumisen mukainen osio, meidän tapauksessamme ompelijakisällin osa. Vaatimuksena oli tehdä asiakastyönä vuoritettu vaate, tarkemmin määriteltynä takki. Takissa tuli olla tietynlaiset taskut ja kaulus, jotta suoritus voitaisiin hyväksyä. Aikaisemmassa, valinnaisessa näyttöosiossa, oli enemmän vapauksia. Jos asiakkaan toiveena oli muunlainen takki, kauluksen ja taskun sai tehdä myös erillisenä lisänäyttönä. Minun asiakkaani toivoi takkiinsa herrainkaulusta ja napinläpitaskuja, joten vältyin lisänäyttöjen tekemiseltä.

20160523_132825_resized

Tässäkin näytössä prosessi aloitettiin erilaisten lomakkeiden täyttämisellä (blaah) ja mallikuvien piirtämisellä, asiakkaalle oli tälläkin kertaa tarjottava kolme vaihtoehtoa joista valita mieleinen. Itse piirsin kolme melko samanlaista takkia, joissa lähinnä yksityiskohdat vaihtelivat. Alusta alkaen asiakkaani toivoi nimenomaan punaista, hieman Pikku Myy -tyylistä takkia, joten perusidea oli selkeä. Tämän jälkeen jokainen näyttötutkinnon suorittaja teki työtään omassa tahdissa eteenpäin, joko kotona tai koulutuspäivinä. Esimerkiksi leikkuuvaihe piti dokumentoida valokuvin, koska työtä tehtiin suurimman aikaa itsenäisesti ilman arvioijien valvontaa. Puolessa välissä meillä oli yksi väliarviointi, jossa piti osoittaa asiakaspalveluosaamista. Osa suoritti tämän osan arvioijan haastattelussa, mutta meillä muutamilla oli asiakas paikan päällä vaatteen sovituksessa ja arvioija seurasi miten toimimme hänen kanssaan. Valmiin tuotteen kanssa piti palauttaa aiemmin täytetyt lomakkeet, itsearviointi, kirjallinen tehtävä lainsäädännöstä, kustannuslaskelma (takin myyntiarvoksi tuli muuten 1200€ ja rapiat päälle), asiakas/vartaloanalyysi, taso- ja poikkileikkauskuvat, työjärjesty, työn yhteydessä tehdyt kokeilut ja harjoitukset, mahdolliset protot ynnä muut. Eli paperihommiin sai myös kulumaan muutaman tunnin..

20160606_135336_resized

Jostain syystä tämä koko näyttö stressasi kovasti! On hassua, että vaikka kuinka tietää osaavansa, niin ulkopuolisen tarkkaillessa tekemisiä alkaa väkisinkin hermostuttaa. Mutta viime torstaina palautin valmiin takin ja kirjallisen materiaalin – ja ensi viikolla saan tietää pääsenkö läpi vai en. Jos takista tai kirjallisista töistä löytyy korjattavaa tai täydennettävää, niin joudun vielä hetkeksi palaamaan näyttötyön pariin. Toivon kuitenkin parasta! Omasta mielestäni takki onnistui hyvin ja sopii asiakkaalleni täydellisesti! Ilman vastoinkäymisiä ei kuitenkaan selvitty, sillä esimerkiksi taskupussit ompelin aluksi väärin. Huomasin jossain vaiheessa, että aukko ei johtanutkaan taskupussiin vaan miehustan ja vuorikankaan väliin blush Onneksi hoksasin sen ennen kuin kiinnitin vuorin, niin vahinko oli vielä suht helppo korjata. Oli myös kohtalaisen kiukuttavaa, kun napinlävet eivät onnistuneet läheskään yhtä siististi kuin tilkulle tekemäni harjoituskappaleet. Virheistä oppii, vai miten se oli..

20160606_230605

Niin se 1,5 vuotta hurahti yhdessä hetkessä. Olen todella tyytyväinen ja iloinen, että päätin hakea tähän koulutukseen, sillä sen myötä olen oppinut paljon vaatetusalasta ja ompelemisesta, sekä saanut varmuutta omaan tekemiseen. Ehkä myös armollisuutta ja ymmärrystä itseäni kohtaan, sillä aiemmin pienetkin epäonnistumiset tuntuivat melkein maailmanlopulta. Ompeleminen on kuitenkin käsityötä ja sitä tekevät ihmiset, eivät koneet – käden jälki saa näkyä. Nyt on taas uusien kuvioiden suunnittelemisen aika. Osa-aikaisessa työssä saan toivottavasti jatkaa ja ajatuksena olisi lisäksi tehdä joitakin valmiita tuotteita, kuten kasseja. Myös mittatilausvaatteita haluan tehdä enemmän, joten nyt kaikki tutut ja vähemmän tutut ihmiset tekemään kesäksi tilauksia ;) Kaikki ovet ovat auki ja odotan innolla mitä kaikkea tulevaisuus tuokaan tullessaan!

Leave a Reply