Syntymäpäiväjuhlat jääkuningattaren tyyliin

Juhlahumusta on jälleen palattu arkeen. Elsa, elokuvasta Frozen, on tyttäreni suuri suosikki, joten juhlinta tapahtui huurteisissa tunnelmissa teeman mukaisesti. Koko viikonloppu vierähti syntymäpäivätouhuissa, sillä juhlia vietettiin sekä lauantaina että sunnuntaina. Syntymäpäiväsankari oli tyytyväinen kemuihinsa ja se on pääasia :)

DSC02530

 

Meidän perheen Frozen-syntymäpäiviin kuuluivat sokerimassasta tehtyjen kakkukoristeiden lisäksi valkosuklaa-popsit, jotka näyttivät ihan lumipalloilta, lumihiutaleilla koristellut kuppikakut, riisimuro-vaahtokarkkineliöt, pikkupitsat sekä poro- ja pinaatti-vuohenjuusto -levitteet leivälle. Paljon tarjottavaa tehtiin muutamaa päivää ennen, ja osa pakastettiin. Esimerkiksi pikkupitsat tehtiin jo edellisenä viikonloppuna. Ideana oli tehdä melko helppoja leivonnaisia, mahdollisimman paljon tyttären kanssa yhdessä. Lisäksi oli tietysti pieniin suihin sopivia keksejä ja karkkeja. Ikeassa myydään muuten edullisia lumiukko-vaahtokarkkeja ;)

DSC02555

Leivän päälle laitettavat levitteet tein aika vapaalla kädellä. Poro-levitteeseen laitoin 100g paketin kylmäsavustettua poroa, yrttituorejuustoa 200g paketin ja 100g maustamatonta tuorejuustoa (joka oli jäänyt yli leipomuksista). Aineet sekaisin tehosekoittimessa ja joukkoon puolet 3,3dl kuohukermapurkista vaahdoksi vatkattuna. Mausteeksi mustapippuria ja persiljaa. Poro ei muuten ollut Sven, vaan joku tämän raihnaisempi kaveri.. (Musta huumorintajuni taipuu tällaiseen hyvin helposti!) Pinaatti-vuohenjuusto -levitteeseen laitoin sulatettua ja valutettua pakastepinaattia pussillisen, kourallisen hienonnettuja keltaisia rusinoita, purkin maitorahkaa ja purkin pehmeää vuohenjuustoa sekä toisen puolikkaan kuohukermasta vatkattuna. Mausteeksi ripaus suolaa, pippuria ja persiljaa.

DSC02523

Makeissa jutuissa tälläkin kertaa oli käytössä tyttäreni suosikki, Hellapoliisin kirja Tyttöjen makeat reseptit. Valitsimme sieltä valkosuklaa-popsien ja kuppikakkujen ohjeet. Valkosuklaa-popsit olivat todella yksinkertaisia tehdä ja onnistuivat nelivuotiaan kanssa oikein mainiosti. 350g Domino-keksejä tehosekoittimeen, murustus, 100g tuorejuustoa ja 1tl vaniljasokeria joukkoon ja palloiksi pyörittely. Lopuksi pallot kieriteltiin sulatetussa valkosuklaassa (n.200g) ja laitettiin pikkuisiin paperivuokiin jähmettymään.

DSC02516

Kuppikakkujen ohje oli myös helppo; kaikki ainekset sekaisin ja taikina vuokiin. Me teimme vähän pienempiä kuppikakkuja, joten niitä tuli noin 24 kappaletta. Ainoa mikä hiukan ärsytti kuppikakkujen kanssa oli se, että paistamisen aikana rasva tuli paperivuoista läpi. En tiedä oliko se kiinni vuokien rakenteesta vai siitä että ohjeessa käytetään juoksevaa rasvaa. Kuorrutus oli helppo pursottaa ja pysyi kauniina parin päivän ajan. Tässä vielä tarkka resepti Hellapoliisin kirjan mukaan:

Prinsessa Janessan kuppikakut 12 isoa kuppikakkua

2dl juoksevaa margariinia

2 ½dl sokeria

1dl kauraleseitä

1dl Prinsessa-piparkakkuja murustettuna (minä käytin Digestive-keksejä koska niitä jäi yli kakkupohjasta)

1tl leivinjauhetta

1tl vaniljasokeria

100g Philadelphia-tuorejuustoa

Pinnalle:

2dl vispikermaa

100g Philadelphia-tuorejuustoa

1tl vaniljasokeria mansikanmakuista tomusokeria tai mansikka-aromia maun mukaan (jätin tämän pois)

12 Prinsessa-piparkakkua (koristeeksi laitoimme helmiäissprayta ja lumihiutalekoristeita)

Mittaa juokseva margariini, sokeri, munat ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot, kauraleseet, piparkakkumurut, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään puuhaarukalla leivontakulhossa. Lisää joukkoon Philadelphia-tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa isoihin muffinivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Koristele jäähtyneet muffinit. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon Philadelphia-tuorejuusto. Mausta vaniljasokerilla ja mansikanmakuisella tomusokerilla tai mansikka-aromilla. Pursota seos muffinien pinnalle ja koristele Prinsessa-piparkakuilla. (Me tiputtelimme lumihiutalekoristeita kuorrutteen päälle ja suihkautimme hiukan kimalletta loppusilaukseksi.)

DSC02521

Riisimuro-vaahtokarkkineliöiden ohje löytyi Pirkan Ruoka-lehdestä samoin kuin Red velvet-kakun ohje. Nämä neliöt osoittautuivat varsinaiseksi hitiksi! Onneksi tein tuplasatsin, sillä niitä katosi hyvää tahtia jääkaapista jo ennen lauantaita.. Todella tahmeita, mutta taivaallisen herkullisia! 

Amerikkalaiset vaahtokarkki-riisimuroneliöt 24 palaa

1dl vispikermaa 

1dl fariinisokeria

25g voita

150g Euro Shopper vaahtokarkkeja

8dl Pirkka riisimuroja

1 ½dl Pirkka suolapähkinöitä

n.25g Pirkka tummaa leivontasuklaata (me käytimme valkosuklaata ja lisäksi lumihiutalekoristeita) 

1. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kinuskiksi miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. (Testaa sopivaa koostumusta tipauttamalla kinuskia pari pisaraa kylmään veteen. Kun pisarat jähmettyvät, seos on valmista.)

2. Lisää kinuskiin voi ja vaahtokarkit. Sekoita, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Sekoita nopeasti joukkoon riisimurot ja suolapähkinät. Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun, suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 10x32cm).

3. Sulata suklaa ja valuta siitä raitoja riisimurolevyn pinnalle. Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa neliöiksi.

DSC02526

Red velvet kakunkin tein 1,5 kertaisena isompaan vuokaan. Lisäksi tuunasin ohjetta laittamalla kakun väliin myös sitruuna-inkivääri-omenahilloa (ohje löytyy täältä: http://suvinkasityota.fi/syksyn-hyvat-puolet/#more-283 ). Kokosin kakun ronskilla kädellä vuoren muotoiseksi ja jätin etualalle tilaa Elsalle ja Olafille. Red velvet kakun perusohjeita löytyy netistä monia, tässä linkki käyttämääni Pirkan Ruoka-lehden ohjeeseen: http://www.k-ruoka.fi/reseptit/red-velvet-kakku/ .

DSC02528

Toisen synttäripäivän Vanilja-puolukkakakun ohje on oma muunnelma. Puolukka-vaahtokarkkiseos laitetaan keskelle kakkua ja vaniljajogurtti ympärille. Tämä kakku on ehkä enemmän aikuiseen makuun. Jäällä liukastunut Olaf sopi hyvin makailemaan kakun päälle.

WP_20141207_003

Käytin kahta irtopohjavuokaa, joista toinen oli pienempi 23cm ja toinen isompi 28cm halkaisiljaltaan. Pienempi olisi kyllä saanut olla vielä pienempi, jotta sisällä oleva puolukkakerros olisi ollut korkeampi. Reseptini on seuraavanlainen:

Vanilja-puolukkakakku

Pohja: 200g Digestive-keksejä muruina

75g voita

Puolukkatäyte:

200g pakastepuolukoita

2dl maitoa

200g vaahtokarkkeja

Vaniljatäyte:

8 liivatelehteä

6dl vaniljajogurttia

2rkl sokeria

2rkl vaniljasokeria

4dl vispikermaa

4tl sitruunamehua

WP_20141206_016

Sekoita Digestive-keksimurut ja sulatettu voi, painele seos isompaan irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin odottamaan. Hienonna jäiset puolukat teho- tai sauvasekoittimella. Kiehauta maito pinnoitetussa kattilassa ja lisää vaahtokarkit kattilaan. Käännä levy pois päältä ja sekoittele kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet (lämmitä tarvittaessa miedolla lämmöllä). Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon puolukat. Ota iso vuoka jääkaapista ja paina pienempi irtopohjavuoka sen keskelle varovasti. Kaada seos vuokaan ja anna jäähtyä jääkaapissa pari tuntia. Kun puolukkakerros on hyytynyt, poista irtopohjavuoka ja tee vaniljajogurttikerros. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita jogurttiin sokerit. Vaahdota kerma. Purista vesi liivatelehdistä ja sulata ne kuumaan sitruunamehuun. Kaada vaniljatäyte puolukkatäytteen ympärille ja lopuksi päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-4 tuntia tai seuraavaan päivään.

WP_20141207_005

Juhlakoristeita meillä ei paljoa ollut, mutta ripustimme ilmapalloja ja serpentiiniä ympäriinsä. Lisäksi tein paperista Olafin kaapin oveen. Porkkananenää sai käydä laittamassa paikalleen silmät sidottuina. Tyttärellä oli päällä tekemäni Elsa-mekko, jonka kaavan olen muokannut Suuri Käsityö -lehden prinsessaliitteestä (5-6/2012) . Mekko on trikoota ja sen vuoksi helppo pukea itse päälle. Valkoinen trikoo hopeapalloilla on ostettu aikoinaan Eurokankaan Kympin kassi -päiviltä ja vaaleansininen on Nanson palatrikoon jämistä leikattu.

DSC02031

Yksi ihanimmista syntymäpäivälahjoista oli muuten sankarin mielestä vaaleasta tekohiuksesta punottu pitkä letti ;) Neiti kun on ollut kovin harmissaan siitä ettei hänen lettinsä ylety olkapään yli kuten Elsalla.. Nyt ei ole enää sitäkään ongelmaa!

DSC02029

4 Comments on Syntymäpäiväjuhlat jääkuningattaren tyyliin

    • Suvi
      12/12/2014 at 16:39 (3 years ago)

      Kiitosta vaan! Kyllä itsellekin maistui :)

      Reply
  1. Melina
    12/12/2014 at 22:21 (3 years ago)

    Oli herkullista ja runsasta sekä niin kauniisti koristeltua, että sai myös silmänruokaa! Aion jossain vaiheessa kokeilla noita popseja. Ne vaikuttavat sen verran yksinkertaisilta, että saattaisivat onnistuua minultakin. Olen maistanut aiemmin vastaavia, mutta nämä teidän olivat raikkaampia, eivät ylimakeita.

    Reply
    • Suvi
      14/12/2014 at 23:02 (3 years ago)

      Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tosi helppoja ja herkullisia. Ja tekeminen onnistuu helposti myös lasten kanssa :)

      Reply

Leave a Reply