Syksyn hyvät puolet..

Viime päivinä on vielä nautittu kesäisen lämpimästä auringosta. Mutta sumuiset aamut ja pimenevät illat kertovat että syksy on saapunut.. Hetkellisen kesän päättymisestä johtuvan haikeuden jälkeen olen kuitenkin innostunut syksyisistä puuhista. Ensimmäinen kynttiläkin on jo poltettu ulkolyhdyssä! Oli myös tavattoman ihanaa iltasella ihmetellä lasten kanssa taivaalle ilmestyviä tähtiä. Nyt kun pimeä tulee aikaisemmin, hekin pääsevät nauttimaan niiden tuikkeesta.

WP_20140913_006

Meidän pihassamme ei, harmi kyllä, ole pensaita tai puita, joista syksyn satoa voisi kerätä. Onneksi niitä löytyy runsaasti sukulaisilta! Sain pari päivää sitten pari kassillista omenoita äidiltäni. Muutama niistä oli pakko käyttää perinteisen omena-kaura -paistoksen tekemiseen. Parhaiten paistokseen sopivat hyvin soseutuvat omenalaadut. Omassa reseptissäni omenat kuutioidaan pieniksi, jotta niistä tulee lähes sosetta uunissa. Jotkut lohkovat omenat kuorineen, mutta se ei oikein ole minun makuuni. Lapsena suurinta herkkua paistoksessa oli totta kai kaurakerros, ei niillä omenoilla niin väliä ollut. Joten minun ohjeessani kuorrutusta on tuplasti :D

Kaura-omena -paistos Suvin tapaan

8-10 omenaa
1/2dl vettä

Kuorrutus:

150g voita
1/2dl sokeria
1/2dl fariinisokeria
4dl kaurahiutaleita
1dl mantelirouhetta
1tl kanelia
1tl vaniljasokeria
1tl jauhettua inkivääriä

Voiteluun nokare voita
 

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka. Pese ja kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi omenat, pane ne vuokaan ja lisää vesi. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Lisää siihen sokerit, kaurahiutaleet, mantelirouhe ja mausteet. Levitä seos omenoiden päälle. Paista uunin keskiosassa noin 30min. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Nam!

WP_20140913_013


Suurimman osan omenoista käytin hilloon. En pidä yhtään perinteisestä, todella makeasta hillosta jonka joukossa on omenanpaloja. Bongasin Turun Sanomista hiukan erilaisen omenahillon reseptin, joka osoittautui aivan loistavaksi. Minulla on ohjeen suhteen hävettävän huonot lähdetiedot, sillä olen vain pikaisesti repäissyt sen irti sanomalehdestä. Kaikki päivä- ja kirjoittajatiedot siis puuttuvat. Pahoittelen tätä..

 

Raikas omenahillo

1kg omenoita

1 sitruunan kuori raastettuna ja hedelmäliha paloiteltuna

pala tuoretta inkivääriä pieneksi silputtuna

2dl hillosokeria

Kuori ja kuutioi omenat. Laita omenakuutiot, sitruunankuoriraaste, sitruunan hedelmäliha ja inkivääri kattilaan, keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta sauvasekottimella. Lisää sokeri ja kuumenna hillo. Tölkitä omenahillo puhtaisiin lasitölkkeihin. Säilytä kylmässä.

WP_20140913_010


Anoppini totesi hillon muistuttavan hieman lemoncurdia. Aloin tietysti heti visioida millaisten kakkujen väliin se sopisi täytteeksi. Toinen idea on kokeilla hilloa valkohomejuuston seuralaisena.

Tästä ohjeesta ei tule kuin noin litran verran hilloa, joten suosittelen moninkertaistamaan määrät heti alkuunsa. Hedelmälihaa paloitellessa sitruunan mehu uhkaa mennä hukkaan, se kannattaa kerätä talteen ja lisätä kattilaan. Inkiväärin määrä on omasta mausta kiinni, minä käytin kuvan inkivääristä tuon pienemmän haaran. Lisäksi käytin raastinta myös inkiväärin kanssa. Säilyttämisen suhteen päädyin muovipurkeissa pakastamiseen, sillä kellaritilaa meillä ei ole ja jääkaappikin tuntuu olevan täynnä ihan ilman hillopurkkejakin.

Nyt nauttimaan ihanista syyspäivistä ja säilömään herkulliset maut talteen talvea varten!

 

InstagramCapture_7ebdd688-d3a2-4ada-bee2-abb3e8028e79

 


 

The good things about Autumn

 

Last few days have been sunny and warm, almost like summer. But foggy mornings and darkening nights are telling that the Autumn has come.. After being a bit wistful  I've started to enjoy all the lovely things Autumn brings. I've burned the first candle in the lantern outside. It was also wonderful to look at the stars with my children in the evening. Now that it gets dark earlier they can enjoy twinkling stars too.

 

We don't have any trees or bushes in our yard where we could gather the harvest but luckily family and relatives do! I had two bags of apples from my mother few days back. I had to use couple of them in apple-oatmeal-dessert. When I was a child the best part of this dessert was oatmeal on top, I didn't care too much about apples in it :D So in my recipe the oatmeal is doupled!

 

Apple-oatmeal/dessert à la Suvi

 

8-10 apples

1/2 dl water

 

150g butter

1/2dl sugar

1/2dl brown sugar

4dl oat flakes

1dl almond groats

1ts cinnamon powder

1ts vanillasugar

1ts ginger powder

 

Wash and peel the apples. Remove seeds. Cut apples in squares. Put apples in a greased pan and add water. Melt the butter. Mix melted butter, sugars, oat flakes, almond groats and spices together. Bake in the oven for about 30 minutes. Nomnomnom!

 


 

Most of the apples I used to make jam. I don't like att all traditional apple jam that's really sweet and has pieces of apple in it. I spotted a little different recipe for apple jam in the local newspaper, Turun Sanomat. I really do not remember whose recipe it is and what was the day because I just ripped the recipe out in a hurry. But in these "google-times" you'll probably find it in the internet if you want to.

 

Fresh apple jam

 

1kg apples

1 lemon, shredded peel and chopped fruit flesh

piece of fresh ginger chopped

2dl jam sugar

 

Peel and cut apples in to small pieces. Put apple pieces, shredded lemon peel and chopped lemon flesh and ginger in a saucepan and boil slowly until apples are soft. Puree with blender. Add jam sugar and heaten the jam. Put the jam in glass jars and store in a cool place.

 

My mother-in-law said that this jam tastes a bit like lemoncurd. So now I'm thinking I should put it in gateus.. I also thought jam should be tried with white cheese, like brie.

This recipe makes about 1 litre of jam. So I recommend to multiply the amounts. When you chop the lemon flesh try to store the juice too and add it in the saucepan. I decided to put my jam in plastic cans and store in the freezer. We don't have any cellar to keep glass jars and the refrigerator is full all the time anyway :D

Go outside and start enjoying Autumn! Preserve all the wonderful flavors so they can be enjoyed when the Winter comes!

Leave a Reply