Saumarakenteiden salaisuudet

Jälleen kerran olen paneutunut kotitehtävien pariin. Tällä kertaa pitäisi tutkiskella tasokuvien ja saumarakenteiden salaisuuksia ja vielä piirtääkin sellaisia itse. Ei ihan helppo nakki, sanoisin.. Ennen opiskelun aloittamista olin joskus nähnyt kuvan saumarakennepiirroksesta ja minulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä sillä yritetään kertoa. Mutta niiden piirtäminen itse, voi pojat, välillä meinaa mennä aivosähköimpulssit pahasti vääriin osoitteisiin..

WP_20150126_010

Tasokuvat ovat vaatekappaleesta piirrettyjä, hyvin pelkistettyjä piirroksia jotka kertovat kyseisen vaatteen rakenteista. Niiden perusteella voidaan hahmottaa saumojen määrä ja sijainti sekä erilaiset vaatteen osat ja yksityiskohdat. Saumarakenteista puolestaan kertovat poikkileikkauskuvat. Niiden perusteella katsoja voi ymmärtää ommelten tyypit ja sijainnin, saumanvarojen suuruudet ja mahdollisten lisätarvikkeiden (esim. vetoketju, napit) käytön. Poikkileikkauskuvien avulla ompelijan tulisi kyetä valmistamaan tuote. Näin kertoo Vaatetusalan ammattitekniikan käsikirja (Ylönen, Häkkinen, 2005).

Itse tehdystä vaatteesta on aika helppo piirtää kuvia, kunhan muistaa olla tarkkana mittojen kanssa. Poikkileikkauskuvat piirretään aina 1:1 mittakaavassa. Tämä siksi, että esimerkiksi käänteiden ja saumanvarojen suuruudet voidaan mitata kuvasta suoraan. Kun itse tietää mitä on leikannut ja miten ommellut, raportointi yleensä luonnistuu. Mutta toisen tekemästä vaatteesta, vaikka kaupasta ostetustakin, on välillä vaikeaa arvailla mitä saumojen sisältä oikein löytyy. Täysi varmuus vaatisi vaatteen purkamista osiin.

WP_20150218_018

Olen tehnyt tähän mennessä muutaman harjoituksen taso- ja poikkileikkauskuvien piirtämisestä. Nyt minulla on työn alla pusuhuulimekon raportointi. Sitä pohtiessa täytyy välillä pistää ihan silmät kiinni ja pyöritella vaatetta mielessä, vähän niin kuin läpinäkyvää 3D-mallia :D Onneksi minulla on suht hyvä hahmotuskyky ja mielikuvitusta piisaa!

Varsinaisen piirtämisen kanssa saa olla tarkkana. Oikeat piirrokset tehdään millimetripaperille. Minulla  on tällä hetkellä vielä käytössä tavallinen ruutupaperi, jotta piirtämisharjoituksista ei tulisi ihan suttua.. Mutta ehkä vielä joskus minullakin on käytössäni millimetripaperi! Käytössä on tietyt välimitat ja värikoodit. Esimerkiksi punainen tarkoittaa ommelta, sininen vuorikangasta, musta kangasta, vihreä tukikangasta. Huh!

Pikkuhiljaa tämä alkaa hahmottua, mutta paljon on vielä harjoiteltava!

WP_20150218_013

Leave a Reply