“Raparperin alla, äidin kasvimaalla…”

Yhtä kesän ensimmäisistä herkuista, raparperia, on voinut jo jonkin aikaa kerätä talteen. Minä saan sitä oman äitini kasvimaalta, jossa komeilee monta isoa raparperia. Meidän keittiössä raparperista valmistuu kiisseliä, piirakkaa, mehua muiden marjojen kaverina ja hilloketta. Hilloke maistuu pannukakun tai lättyjen kanssa ja toimii vallan mainiosti leivonnaisten täytteenä. Tällä kertaa tein ensimmäisestä hillokesatsista samantien marmoripintaisen raparperipiirakan. Piirakan jälkeen hilloketta jäi vielä kaksi rasiallista pakkaseen.

DSC03209

Raparperihilloke

1,5l raparperipaloja

tilkka vettä (etteivät raparperit pala pohjaan)

reilu 2dl hillosokeria

1 kanelitanko

Pese raparperin varret ja pilko ne paloiksi mittakippoon. Kaada vesitilkka ja raparperit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, raparperit pehmenevät melko nopeasti. Lisää kanelitanko ja hillosokeri. Keitä hiljalleen 10-15 min. Ongi kanelitanko pois ja jätä jäähtymään. Käytä leivontaan tai pakasta purkeissa.

WP_20150609_004

Raparperi-marmoripiirakka

Pohja:

100g margariinia tai voita

1dl sokeria

1 muna

2,5dl vehnäjauhoja

(0,5dl kauraleseitä)

1tl leivinjauhetta

1tl jauhettua kardemummaa

Täyte:

raparperihilloketta noin 2dl

1prk kermaviiliä

 1 muna

1rkl vaniljasokeria

pinnalle fariinisokeria

Vaahdota sokeri ja margariini/voi. Lisää muna sekä jauho-(kauralese-)leivinjauheseos. Levitä taikina voidellun pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kermaviili, muna ja vaniljasokeri keskenään. Kaada raparperihilloke pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kaada kermaviiliseos spiraalinmuotoisesti hillokkeen päälle. Tee marmorikuviota vetämällä ympyräkuviota piirakan pintaan, esimerkiksi lusikan varren kanssa. Ripottele pinnalle fariinisokeria. Paista 200 asteisessa uunissa 30-40min. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoamista. Kaveriksi kelpaa vaikka jäätelö!

Leave a Reply