Pikkukaavoja prinsessoille

DSC02679-001 (2)

Hyvää uutta vuotta! Joulun ja uudenvuoden aaton juhlinta sujuivat meillä rauhallisesti. Loma tuli tarpeeseen. Tammikuu on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin ja uusia haasteita on tiedossa. Minä aloitan koulutuksen, jonka tähtäimessä on ompelijan ammattitutkinto. Koulutus on aikuiskoulutusta, kaksi iltaa viikossa 1,5 vuoden ajan. Olen todella innoissani tästä mahdollisuudesta. Uskon sen aukaisevan uusia ovia ja mikä tärkeintä, saan sen avulla todella paljon uutta osaamista. Jännittävää!

WP_20141224_039

Mutta asiaan, asiaan.. Joulupukki toi meille lahjaksi ihanat Disneyn Animators' Collection -nuket, Annan ja Elsan Frozenista. Tai oikeammin minä kävin Lontoossa vähän tonttuilemassa ja toin nuket mukanani tuliaisiksi. Piilottelin niitä puolitoista kuukautta joulua odottamassa. Tytöt olivat kovin pettyneitä, koska en "löytänytkään" nukkeja Disney Storesta, olihan niistä ollut juttua jo ennen matkalle lähtöä. Myönnän olleeni itsekin melko malttamaton, sillä nuket ovat todella ihastuttavia ja halusin pian päästä vaatettamaan niitä.

Taisin ensimmäisen kerran törmätä Animators' Collection -nukkeihin Mekkotehtaan blogissa http://mekkotehdas.blogspot.fi/. He ovat pienentäneet useamman mekkomallinsa nukelle sopivaan kokoon. Itselläni kyseiset mekkokaavat ovat odottamassa kokeilua. Halusin kuitenkin ensimmäiseksi testata omien kaavojen tekemistä. Nyt olen mielestäni saanut aika kivanmallisen trikoopaidan ja -housut piirrettyä. Paitaan piirsin myös vaihtoehdoksi lyhyen hihan. Liivimekon kaavakin on tekeillä. Muttta ommellessani sitä, totesin että sitä täytyy vielä muokata lisää.

WP_20150108_001

Piirsin kaavat ruutupaperille (7x7mm), jotta ne olisi helppo jäljentää käsinkin. En nimittäin ainakaan itse saa läheskään joka kerta tulostettua netistä oikeassa mittakaavassa! Linkistä saa avattua pdf-tiedoston, jolla tulostamisen pitäisi onnistua helposti oikeassa mittakaavassa. Saumanvaroja ei tarvita, jos ompelee kapealla ompeleella. Muussa tapauksessa voi lisätä saumoihin 0,5cm ja käänteisiin noin 1cm. Pääntielle ei tarvita saumanvaraa.. Itse käytin tällä kertaa ompelukoneen huolittelevaa ommelta ja kapeaa siksakkia. Mielestäni saumurilla oli jotenkin hankala ommella vaatteen pieniä kaaria siististi. Mutta kokeilemalla löytää itselleen parhaan tavan!

 2015-01-08 DisneyAnimator-nukke paita Suvin käsityötä8

Tulosta kaavat itsellesi näistä linkeistä:
Nuken paidan kaava (pdf)
Nuken housujen kaava (pdf)
 

Kankaina käytin varastosta löytyneitä trikoojämäpaloja. En malttanut olla leikkaamatta pientä kulmaa Eurokankaasta vastikään ostamastani upeasta, merensinisestä delfiini-digiprinttitrikoosta. Loput siitä käytetäänkin sitten vähän isompiin mekkoihin ;) Farkkucapreihin käytin ohutta stretch-farkkua.

Housut surauttaa koneella todella nopeasti. Aluksi molemmat haarasaumat, sitten lahkeiden käänteet ja lopuksi lahjesauma yhteen pötköön. Viimeiseksi vyötärölle taite (muista jättää pieni aukko saumaan) ja n. 21cm pitkän, kapean kuminauhan pujotus.

DSC02664 DSC02665 DSC02666  DSC02668

Farkkucapreihin ompelin koristetikkaukset keltaisella langalla.

DSC02691

Paidan kanssa kuluu tovin verran kauemmin. Aloitin hihansuiden käänteistä.

DSC02669

Sitten ompelin toisen olkasauman. Tämän jälkeen pieni kaistale resoria (leveys n.2cm) pääntielle. Ensin ommellaan oikeat puolet vastakkain samalla resoria sopivasti venyttäen, sitten taitetaan nurjalle ja lopuksi tikataan oikealta puolelta. Käytin näissä paidoissa tikkaukseen tavallista suoraa ommelta. Sitten toisen olan sauma ja sen tikkaaminen resorin kohdalta litteäksi.

DSC02670 DSC02671

Toisella tapaa resorin voi laittaa taittamalla sen ensin nurjat puolet vastakkain ja sitten ommella pääntien oikealle puolelle venyttäen. Olkasauman kohdalta kannattaa taas tikata sauma litteäksi. Ainakin minun paidoissani resori ja sauma taittuivat nätisti nurjalle puolelle ilman lisätikkauksia.

DSC02684 DSC02685

Tämän jälkeen hihat. Olen merkannut keskikohdan hihasta, mutta muuten hihat ovat etu- ja takapuolelta täysin samanlaiset. Viimeiseksi paidan helman taite.

DSC02673 DSC02674

Tekemäni vaatteet istuvat aika mukavasti nukkien päälle, eikö vain? Pääntie on hiukan hankala, sillä nuken pää on niin suuri muuhun vartaloon verrattuna. Jos haluaa pään yli vedettävän paidan, sen on pakosti oltava aika iso. Tietysti jos haluaa pääntiestä pienemmän, voi taakse jättää pienen halkion ja ommella siihen nepparin. Mielestäni toisella tavalla laitettu resori (sininen paita) toimii paremmin ja on helpompi ommella.

DSC02689

 

Rohkeasti kokeilemaan ja muuntelemaan kaavoja! Mielelläni otan vastaan palautetta jos joku huomaa virheen kaavassa tai kokee sen hankalaksi ommella :)

DSC02687-001

Leave a Reply