Opiskelu rykäistiin käyntiin piirtämällä peruskaavoja. Peruskaava on lähtökohtana kun vaatetta aletaan muokata, eli kuositella halutun näköiseksi. Olemme nyt piirtäneet joustavan paidan ja housun peruskaavat omien mittojen mukaan. Kaavat piirretään ensin 1/4 -koossa ja sen jälkeen ne piirretään oikeassa koossa. Tehtyjen kaavojen avulla on myös ommeltu prototyypit. Eiväthän peruskaavoilla ommellut vaatteet kovin imartelevia ole, mutta niiden tarkoituksena on lähinnä toimia lähtökohtana. Esimerkiksi mustasta trikoosta ommeltu lärpäkepaita on kuositeltu peruskaavasta.
Meneillään on leningin peruskaavan piirtäminen, jossa tarvitaankin sitten erilaisia muotolaskoksia, jotta joustamattomasta kankaasta tehty vaate myötäilisi vartalon mallia ja istuisi hyvin. Melko tuskaista viivojen, laskelmien ja kulmien sekamelskaa. Mutta samalla olen innoissani, sillä olen henkeen ja vereen mekkoihminen ja todella haluan itselleni mekon, joka istuu kuin nakutettu.
Kaavojen piirtäminen on jokseenkin hermoja raastavaa puuhaa.. Mutta lopputulos on kyllä vaivan arvoinen! Kun peruskaavan on kerran piirtänyt omien mittojen mukaan, sen avulla voi kehitellä vaikka mitä! Ja edelleenkin korostan – omien mittojen mukaan. Omaankin ajatusmaailmaan valitettavasti vaikuttaa yleinen kauneusihanne. Välillä sitä tuskastuu, kun vaateketjujen vaatteet eivät millään tunnu sopivan päälle. Pieni mieli ryhtyy pohtimaan, millä tavalla pitäisi muuttaa itseään jotta vaatteet istuisivat paremmin. Mutta minkä ihmeen takia? Eikö tämän kuvion voi kääntää toisin päin? Minähän voin muokata vaatteen sopimaan itselleni. Kun vaate istuu kauniisti, se myös näyttää hyvältä, vartalonmallista huolimatta.
Joustavan paidan ja housun protot.
Haastavaa siis, mutta hyvin mielenkiintoista, on ollut koulutuksen parissa viime aikoina. Kaikenlaisia suunnitelmia ja ajatuksia vilistää mielessä, ehkäpä osa niistä osoittautuu toteutuskelpoisiksikin. Muutaman viikon päästä alkaa myös ensimmäinen näyttökoe, joka hiukan jo jännittää