Neulasta asiaa!

Vaihdoinpa tuossa taas taannoin neulaa koneeseen, sillä kertaa saumuriin. Ja pärräsin mielessäni, koska hyvä ompeluflow keskeytyi typerän teknisen probleeman takia.. Mutta totuus on, että minun olisi pitänyt itse osata myös ennakoida! Tässä muutamia vinkkejä, jotka olen omasta kokemuksestani huomannut :) Monille varmasti selvää kauraa, mutta aloitteleville ompelijoille tästä on toivottavasti jotain apua.

WP_20140929_002 (2)

 

Kuinka monelle on sanottu kouluaikana käsityötunnilla että ompelukoneen neula vaihdetaan vasta sitten kun se katkeaa?  En vieritä syytä tekstiilityön opettajille, todennäköisesti heidän kuului ihan säästösyistä antaa oppilailleen tällainen ohjeistus. Tämä lause kuitenkin iskostui ainakin minun päähäni vuosiksi ja aiheutti monta turhaa harmia ompeluprojekteilleni. Sitkeästi aloitin saman kohdan ompelemisen uudelleen ja uudelleen (tietysti samalla, tylsällä neulalla) vaikka kone jumitti kerta toisensa jälkeen. Kirosin itsekseni että miksei homma luista! Enkä tajunnut vaihtaa tilalle terävää neulaa, eihän se vielä ollut katkennut. Työväenopistolla käymäni kurssin opettaja vinkkasi, että neula kannattaisi vaihtaa jo silloin kun ompelulanka ensimmäisen kerran katkeaa. Itse olen noudattanut tuota ohjetta siitä lähtien kun sen kuulin.

Pari vuotta sitten koin jonkinlaisen heräämisen tämän neula-asian suhteen. Ompeluharrastukseni ja käyttämäni materiaalivalikoima oli alkanut laajentua ja aloin tutustua erikoisneuloihin. Trikoovaatteiden ompeleminen taisi olla ensimmäinen "erikoinen" homma, johon tajusin tarvitsevani jotain muuta kuin universal-ompelukoneneulaa. Ensimmäiset trikoovaatteet ehdin kylläkin ommella tavallisella neulalla ja reikiähän niihin ilmestyi heti ensimmäisen pesun jälkeen..

Ompelukoneen neuloja on vaikka minkämoisia! Tässä joitakin minun varastostani löytyviä paketteja.

Universal-neulat sopivat perusompeluun ja joustamattomille kankaille. Lajitelmat ovat hyviä jos ompelu on satunnaista verhojen lyhentämistä tms. Mutta jos harrastus on vakavampaa laatua, kannattaa minun mielestäni ostaa tiettyä vahvuutta omassa paketissaan. Tai ainakin minulle on alkanut käydä niin, että kaikki 70 neulat jäävät pyörimään laatikoiden pohjalle, koska kovin ohuita kankaita ompelen vain todella harvoin. Mekot ja muut ompelen useimmiten puuvillakankaasta ja silloin käytän neulavahvuutta 80, 90 tai 100. Vahvuus 110 on jo todella jämerää tekoa, ja se on minulla käytössä esim. farkun ompelussa, jos varastosta ei löydy juuri silloin siihen tarkoitettua erikoisneulaa. Samaa työtä ommellessa saattaa muuten joskus tarvita useampaakin neulaa! Esimerkiksi vetoketjua ei välttämättä saa ommeltua siististi samalla neulalla, jolla on ommellut muut saumat..

WP_20140929_004 (2)

 

Jeans-neulat eli farkkuneulat ovat vahvempaa tekoa ja monesti paksuudeltaan 90 vahvuudesta ylöspäin. Mahtavatko ne olla jopa hiukan terävämpiä kuin yleiset neulat? Ainakin itse olen huomannut selkeän eron ompelemisen sujuvuudessa kun olen käyttänyt näitä mm. farkkupussukoiden ompelussa. Minun nykyinen Singerini ei ole jykevintä ompelukonelaatua, joten silloin on entistä tärkeämpää että neula on kunnossa ja menee helposti kankaan läpi.

WP_20140929_005 (2)

 

Stretch- tai ballpoint -neulat on tarkoitettu trikoon/jerseyn ompeluun. Kärki on pyöreä, jolloin se ei riko trikoon säikeitä. Tavallisella neulalla trikoota ommellessa saumoihin tulee usein pieniä reikiä, viimeistään kun vaatteen pesee koneessa ensimmäisen kerran. Jos et tiedä onko neula tavallinen vai ballpoint, raaputa kyntesi pintaa sen kärjellä. Jos kynteen jää raaputuksesta jäljet niin kyseessä on tavallinen neula.

WP_20140929_007 (2)

 

Kaksoisneula eli twin needle on tarkoitettu niiden hienojen päärmeiden ompeluun trikoovaatteissa. Minulla on tämän neulan käyttö vasta opetteluasteella. Tai sitten menetelmä ei vain yksinkertaisesti sovi kunnolla minun ompelukoneeseeni. Tässä nimittäin täytyy olla tietysti käytössä kaksi lankaa, eikä minulla ole virallisesti kuin yksi paikka josta se syötetään. Olen testaillut neulaa niin, että toinen lanka tulee puolasta ja pidän sitä siinä puolaustapissa koneen päällä. Siitä pujotan langan samaa reittiä kuin normaalikin ompelulanka. Joskus toimii, joskus ei.. Todella löysälle täytyy langankireys säätää, että saa edes jotenkin kelvollista jälkeä. Lisää harjoittelua siis!

WP_20140929_009 (2)

 

Sitten minulla on vielä erikseen super stretch -neuloja saumuria varten. Nämä on tarkoitettu trikoon/jerseyn ompeluun. Onneksi minun ompelukoneeseeni ja saumuriini käyvät samat 130/705H neulat, joten vaihdan ommeltavan kankaan mukaan saumuriinkin aina tavalliset tai farkkuneulat. Työskentelymukavuus paranee huomattavasti!

WP_20140929_006 (2)

 

Tässä tämän illan neulapäivitys! Ompeluiloa ja ehjiä neuloja! :)

 

Leave a Reply