Mörköpulla poikineen

DSC02017

Halloweenin kunniaksi päätimme muksujen kanssa leipoa! Vanhempi tyttäreni sai aikaa sitten lahjaksi Hellapoliisin "Tyttöjen makeat reseptit" -kirjan, josta olemme kokeilleet muutamia ohjeita. Berliininpullien resepti osoittautui todella herkulliseksi ja päätimme muuntaa sitä pikkuisen pelottavampaan suuntaan ;) Berliininpullat ovat berliininmunkkien kevytversioita, sillä ne paistetaan uunissa rasvan sijaan.

WP_20141031_004

Tässä meidän versiomme pullien ohjeesta:

5dl maitoa

50g hiivaa

1 muna

1tl suolaa

1 ½ dl sokeria

3tl kardemummaa

12dl vehnäjauhoja

150g voita

Pinnalle tomusokerikuorrutusta ja lakupaloja.

WP_20141031_001

Itse laita uunin lämpiämään jo aluksi, jotta taikinan saa kohoamaan sen lämmössä paremmin. Nämä pullat paistetaan 200 asteessa. Mittaa maito ja lämmitä se kulhossa kädenlämpöiseksi. (Meillä on muuten käytössä erittäin kätevä kannellinen Tupperwaren mikroastia, jonka kanssa sekä maidon että rasvan sulattaminen sujuu hyvin ilman sotkua.) Liuota hiiva maitoon. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita vehnäjauhot joukkoon vähitellen, viimeiset desit jauhoja kannattaa vaivata käsin. Minusta pullataikina on parempi hiukan löysänä, silloin pullista tulee pehmeämpiä. Jauhoja voi laittaa enemmänkin kuin tuon 12dl jos niin tykkää. Sulata voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Laitoimme muovikulhoon päälle kannen ja peittelimme sen monen pyyhkeen sisään. Kulho hellan päälle ja 20-30min odotusta. Tulos palkitsi!

WP_20141031_003  WP_20141031_005

Taikinasta vaivataan pois ilmakuplat ja muotoillaan pieniä pullia. Annetaan kohota pellin päällä, liinan alla. Pullia ei tarvitse voidella, koska ne kuorrutetaan lopuksi. Paista uunissa noin 15 min. Meidän pullista tuli TAAS kerran jättikokoisia paistamisen jälkeen, vaikka mielestäni tein niistä tällä kertaa tosi pikkuisia..

WP_20141031_007

Pullien jäähdyttyä valmistetaan tomusokerikuorrutus. Itse teen sen ihan summamutikassa – laitan kulhoon tomusokeria muutaman desilitran ja lisään vettä sekä sitruunamehua kunnes seos on sopivan notkeaa. Kuorrutteen voi värjätä halutessaan. Valkoisella kuorrutteella saisi kyllä tehtyä hauskoja haamupullia! Meidän pullista tuli tällä kertaa oransseja kurpitsoja ja vihreitä mörköjä. Lakusta voi leikata sopivanpaksuisia paloja silmiksi. Mustaksi värjätyn kuorrutteen avulla teimme mörköpullille suut. Sitten herkuttelemaan!

DSC02015

Leave a Reply