Kohti ammattitutkintoa!

20151105_180743_resized

Koulutus on edennyt jo yli puolenvälin, hurjaa! Ensimmäinen näyttötutkinto on parhaillaan käynnissä. Suoritamme ensin valinnaisen osion, jonka vaihtoehdoista valitsin itselleni tilanne- ja tapahtumapukeutumisen. Näyttötutkintoa varten valmistamani tuote on mekko pikkujouluihin. Näyttötutkintoa arvioi oppilaitoksen edustajan lisäksi työnantajan ja -tekijän edustajat. Tutkintoa varten tulee tehdä kirjalliset suunnitelmat ja raportoinnit, kuten työjärjestys, tasokuva ja saumarakennepiirrokset. Suunnitelmaa tehdessä tulee asiakkaalle luonnostella vaatteesta kolme vaihtoehtoa, joista valita. Minun piirustukseni erosivat lähinnä pääntien osalta. Näistä valikoitui tehtäväksi vino pääntie, johon asiakkaan toiveesta ommeltiin kiinni pitsikoriste.

IMG_20151015_101037_resized

Suunnittelun jälkeen päätin lähteä piirtämään kaavaa peruskaavan avulla. Eli jälleen kerran mittoja, viivoja, suoria kulmia..! Ja lakanakangasproton ompelu ja muokkaus ja varsinaisen kaavan testaaminen lakanakankaan avulla.. Mutta, vaivannäkö kannatti! Nyt minulla on asiakkaan mittojen mukainen peruskaava, jonka avulla voin lähteä kuosittelemaan tulevaisuudessa oikeastaan mitä vaan. Lisäksi kuositellun kaavan testauksen avulla sain varmuutta tulevaa koitosta varten ja uskalsin hyvillä mielin leikata hienon, Eurokankaan duchessen palasiksi.

20151022_202437_resized

Pitsin kiinnittäminen jännitti kovasti, mutta sen ompeleminen onnistuikin ensimmäisellä yrittämällä! Leikkasin pitsin ensin sopivaa muotoon isommasta palasta ja sommittelin sitä samalla pääntielle. Sitten ompelin pitsin kiinni pikkuhiljaa tikkaamalla ylhäältä alas. Nostin paininjalkaa ahkerasti ylös ja pidin huolen siitä että kangas pysyi suorana. Duchesse on melko jäykkää kangasta, joten jätin etukappaleesta pitsin alta tukikankaan pois. Sen sijaan tein vuorikappaleen yhdistettynä liimakankaalla tuetusta alavarasta ja vuorikankaasta. Jaoin kaavan niin, että vuorikappaleeseen ei tarvinnut ommella muotolaskoksia kuin takakappaleelle.

20151104_192712_resized

Duchessen jämäkkyys tosiaan yllätti hiukan, mutta siitä huolimatta yläosan pitsikohdat asettuivat kauniisti. Pääntielle ja kädenteille tehdyt aukileikkaukset sekä tukitikkaukset vuorin puolelle ovat välttämättömiä istuvuudelle. Takasaumassa on piilovetoketju. Helma on edestä hiukan lyhyempi ja kaartuu taakse pidemmäksi. Kaarevat kohdat olivat hankalia kääntää, joten käytin apuna rypytysommelta ja sinnikästä silittämistä. Koska vuorikangas on helmassa irtonaisena, pidin huolen siitä että pituus oli juuri oikea ja lisäksi kiinnitin vuorin kiinni helmaan sivusaumoihin pienillä pistoilla.

20151112_193021_resized-001

Näyttötutkinnon tulos, eli hyväksytty/hylätty, selviää vasta parin viikon päästä. Mutta voin rehellisesti sanoa olevani ylpeä itsestäni, tarkkuudestani ja kärsivällisyydestäni! Ja kuten aina, suurin ilonaiheeni on tyytyväinen asiakas, joka sai uuden mekon pikkujouluihin lähes suoraan ompelupöydältä. Olen oppinut koulutuksen aikana paljon ompelutekniikasta ja omista työskentelytavoistani. Varmuus ja tietoisuus omasta tekemisestä on kasvanut. Uskallan vähitellen hahmotella tulevaisuutta vaatetusompelijan ammatissa. Tämän minä osaan :) Vaihtoehtoina oman yrityksen lisäksi tai sijasta ovat tietysti myös palkkatyö ompelijana tai esimerkiksi osa-aikainen työ vaikkapa kangaskaupassa. Ensi keväänä suoritetaan näyttötutkinnon toinen osa ja sen jälkeen se on menoa ;)

Leave a Reply