Kiltti vai ei?

DSC02822

Sama meno jatkuu koulun penkillä! Vai onko tahti peräti kiihtymässä? Uusin opiskelun tiimoilta ommeltu vaatekappale on musta, villakankainen hame. Kaava on Joka tyypin kaavakirjasta ja hieman muokattu omiin mittoihin sopivaksi. (Kyseistä kirjaa voin muuten lämmöllä suositella kaikille ompelemisesta kiinnostuneille.) Inspiraationa toimi skotlantilainen kiltti. Yläosan kaarroketta somistavat napit ja sivuun on ommeltu "biletasku", johon mahtuu kännykkä, huulikiilto ja pankkikortti. Ei enää käsilaukkuja hukattavaksi!

DSC02826

Ensimmäinen askel vaatteen tekoa aloittaessa on aina mittojen ottaminen. Itse itseltään on hankala ottaa totuudenmukaisia mittoja, joten parasta on pyytää kaveria auttamaan. Lehtien ja kirjojen kaavakokojen välillä voi olla pieniä heittoja, joten aina pitää tarkistaa kyseisen lähteen oma mittataulukko. Aina lehden koko ei ole se sama kuin kaupasta ostamasi vaatteen koko. Lisäksi on viisasta mitata myös itse kaava kriittisistä kohdista, jotta työn tekeminen olisi vaivattomampaa. Hyvien valmistelujen jälkeen sovitusmuutoksia tulee vähemmän – tai ainakin se olisi tavoite.

DSC02830

Tähän kyseiseen hameeseen tuli kaksi laskosta etu- ja takakappaleeseen. Helpointa on säilyttää laskokset paikallaan ja lisätä tai poistaa senttejä sivuihin, näin minäkin tein. Hame huoliteltiin helmasta jo aluksi ennen laskosten tekoa, jotta ne näyttäisivät siistimmiltä. Sitten sivusaumat ja päällimmäiset kaarrokkeet, joiden jälkeen sovitettiin. Tällä kertaa jouduin ottamaan vyötäröltä pari senttiä pois, mutta muuten hame istui mainiosti.

DSC02824

Opin tätä hametta tehdessä myös todella helpon ja hyvän tavan ommella piilovetoketju. En varmaan ikinä ole saanut sellaista ommeltua näin siististi! :) Jippona on tukitikkaus vetoketjun reunaan ennen varsinaista kiinnittämistä. Sen avulla vetoketju pysyy hyvin paikallaan kun se ommellaan piilovetoketjujalan kanssa kiinni. Lisäksi saumakohtaan tulevia kangaskerroksia porrastettiin huikan, jolloin yläkulma ei jää liian paksuksi, vaan asettuu kauniimmin. Tämä tulee olemaan ainoa tapa jolla ompelen piilovetoketjun kiinni tästä eteenpäin!

DSC02828

Hameesta tuli vielä paljon kivempi kuin ajattelin aluksi. Se pääsee siis takuuvarmasti käyttöön! :)

Leave a Reply