Jämäpalat hyötykäyttöön

DSC02725-001

Minulla on tunnustus: olen vähän hamsteri kun on kyse kankaista ja ompelutarvikkeista. Suurin osa omasta kangasvarastostani koostuu kankaista joita olen saanut, ostanut alennuksesta tai palakankaina ja hankkinut kirpputoreilta.Yritän parhaani mukaan hyödyntää materiaalia joka ei ole jollekin toiselle tarpeellista. Todella harvoin haen kangaskaupasta uudet tarvikkeet jotain tiettyä vaatetta varten – mieluummin käytän sitä mitä minulta jo löytyy.

Iso kangasvarasto edesauttaa myös luovuutta. Monesti päädyn yhdistelemään erilaisia kankaita ja kuoseja. Värimaailman ei välttämättä tarvitse olla sama, jotkut aivan erilaisetkin kankaat vaan sopivat yhteen. Yleensä levitän kankaita vierekkäin, sommittelen ja kokeilen mitkä toimisivat hyvin yhdessä.

Olen tehnyt muutaman trikoomekon yhdistelemällä varastoista löytyneitä jämäpaloja toisiinsa. Ensimmäinen syntyi vahingossa; olin leikannut kappaleet monta kuukautta aikaisemmin ja kun vihdoin aloin ommella mekkoa, tajusin että etuhelmakappale puuttuu kokonaan :D Kyseistä kangasta ei tietenkään enää ollut jäljellä. Joten, tuumasta toimeen ja palalaatikolle tonkimaan. Yhdistin kahta eri kangasta etukappaleeseen ja tulos oli enemmän kuin mieleinen! Lila kukkatrikoo on ostettu Virosta palakankaana ja loput trikoopalat on saatu vaihtokauppana tuttavalta. Kaava on Ottobre-lehdestä.

Aviary Photo_130559480367910679

Tämän jälkeen olen tehnyt palamekkoja ihan tarkoituksellakin. Ihanan pehmeästä trikoovelour-kankaasta syntyi mekko lahjaksi. Kaava on oma liivimekon kaava, jonka pistin haluamastani kohdasta poikki ja leikkasin yläosan toisesta ja alaosan toisesta kankaasta. Alaosan vaaleansininen kangas on ostettu Eurokankaan palakankaista ja yläosan sekä sydämen roosa on vaihtarina tullut jämäpala.

10626481_1556330361246013_8862244188076303006_n

Viimeisin tällä tavalla syntynyt mekko valmistui tänään. "Pohjakankaana" on Eurokankaasta joulun tienoilla ostettu defiini/meri-digiprinttitrikoo, johon vanhempi tyttäreni ihastui kangasostoksilla ollessamme. Kun aloin pohtia millaisen vaatteen haluan tästä trikoosta tehdä, totesin että haluan siihen muutakin kuin digiprinttiä. Palalaatikosta löytyi jopa sävysävyyn sopivia trikoopaloja, joista aloin leikata taskuja ja hihoja.

DSC02726-001

Toiseen hihaan en löytänyt millään sopivan kokoista palaa, joten päädyin kokoamaan sen kolmesta eri osasta. Vasemman hihan leikkasin taittamalla hihan kaavan aina siitä kohtaa mihin halusin sauman, ja leikkaamalla kankaan sen mukaisesti, saumanvarojen kera tottakai. Jos haluaa olla vielä tarkempi, niin suosittelen kokonaan uusien kaavojen piirtämistä tuolla samalla tekniikalla.

DSC02727-001

Uusi ompelukone surrasi kuin unelma ja ompeli trikoota todella siististi! Vanhaan koneeseen verrattuna tulos oli huikea. Vähän on vielä opettelemista ommelvaihtoehtojen ja säätöjen suhteen, mutta hyvään vauhtiin pääsin taas trikoo-ompelussa! :)

Leave a Reply