Ideasta suunnitelmaan ja toteutukseen

Meillä oli koulutuksessa viimeksi I-H-A-N-A kotitehtävä! Saimme kuvitteellisen asiakkaan, Terhin, joka oli menossa työpaikkansa 100-vuotisjuhliin, pukukoodina tumma puku. Tehtävänannossa kerrottiin hänen olevan keski-ikäinen ja normaalivartaloinen. Toteutukseen annettiin siis melko vapaat kädet. Minulla alkoi mielikuvitus laukata samantien!

Ajattelin kuvata tässä postauksessa omaa suunnitteluprosessiani. Yleensä minulle käy juuri niin, että ideat ja mielikuvitus alkavat lentää jo ennenkuin olen saanut muistiinpanovälineet käteeni. Jostain minulle pulpahti ajatus kukkakuppaketjun toimitusjohtajasta. Hänen lempikukkansa olisi kalla. Kyseessä olisi perheyritys ja kyseessä oleva Terhi saisi olla yksi illan tähdistä.

DSC03006

Pukukoodin vaatimukset piti tietysti tässä tapauksessa myös selvittää. Tumma puku on siis miehen pukukoodi, jonka mukaan naisen vaatetus määräytyy. Tumman puvun versio naiselle on siis iltapuku. Iltapuku on juhlava, yksi- tai kaksiosainen vaate. Itapuvun pituus on melko vapaa, muodin salliessa se voi olla jopa yli pohkeen. Myös juhlava housupuku on mahdollinen.

Aloitin näiden edellämainittujen ideoiden keräämisen paperille ihan ranskalaisin viivoin. Mietin myös asiakkaani tyyliä ja päätin hänen olevan vahva nainen, joka suosii vaatetuksessaan selkeälinjaisuutta ja pitää modernista otteesta. Pidin ajatuksesta juhlavasta housupuvusta, joten pidin sen korvan takana kun aloin pohtia muita yksityiskohtia.

DSC03007

Ideoinnin jälkeen lähdin tekemään tunnelmataulua. Tunnelmataulu toimii luonnostelun pohjana ja auttaa hahmottamaan asiakkaan tyyliä. Tunnelmataulu on suunnittelun punainen lanka. Läheskään kaikki eivät tällaisia tee, mutta minä tykkään niiden näpertämisestä todella paljon. Nykyaikaisempi versio tunnelmataulusta tai -kuvista on tietysti Pinterest. Itse en ole sinne uskaltanut rekisteröityä, koska sen jälkeen käyttäisin varmaan kaiken liikenevän ajan (ja vähän enemmänkin) kuvia klikkaillen.. Tämän tehtävän tunnelmatauluun löysin netistä kuvia kallasta. Satuin samalla surffailulla törmäämään myös asiakkaalle sopiviin koruihin. Lisäksi kirjoittelin muutamia avainsanoja ylös ja yritin luoda tauluun mielessäni olevaa värimaailmaa.

Tunnelmataulusta siirryin vaatteen hahmottelemiseen. Olen piirtänyt aikaa sitten pari mallia 9 heads-tekniikalla ja kopioinut niitä tarvittaessa ikkunan läpi. Minun pitäisi kyllä harjoitella piirtämistä vapaalla kädellä paljon enemmän, jotta jonain päivänä mallin piirtäminen tulisi suoraan selkärangasta ilman apuvälineitä.. Ja värittäminen on vielä hyvin haastavaa minulle. 9 headsin avulla piirtämisestä löytyy paljon videoita esimerkiksi YouTubesta. Lisäksi olen käyttänyt apuna Muoti, piirtäminen, väri ja tyyli -kirjaa.

DSC03012

Mallipiirroksen päälle lähdin piirtämään housuja ja jakkua. Kallan muodon toin jakun isoon kaulukseen. En osannut piirtää sitä aivan niin 3D:nä kuin olisin halunnut, mutta ainakin omassa mielessäni näen selkeästi millaiselta kaulus näyttää. Tehtävään kuului myös materiaalinäytteiden hankinta, joten lähdin penkomaan omia kangasvarastojani. Löysin kaksi vaihtoehtoa, joihin kokeilin kangasmaalien avulla liukuvärjäystä jonka haluaisin jakun reunoihin. Aika hyvin onnistui, vaikka lopullinen kangasvalinta olisi varmaan jotakin tuon tumman ja vaaleanvihreän välimaastosta. Mutta uskoisin että näiden luonnosten ja kokeilujen avulla osaisin ihan oikeasti toteuttaa tämän jakkupuvun.

DSC03005

Kotitehtävä purettiin koulutuksessa yhdessä. Oli todella hauskaa nähdä niin monta erilaista Terhiä! Jokainen oli luonut omassa päässään omanlaisen asiakkaan ja luonut tälle mielestään sopivan tyylin. Tällaisia tehtäviä lisää, kiitos! :D

 

Leave a Reply