Helpoista helpoin vegekakku

20160624_154938

Olen välttänyt joulukuusta lähtien lihan syömistä. Tai no, en siis ole syönyt lihaa ollenkaan. En ole (vielä) täysin vegaani, mutta valitsen mahdollisuuksien mukaan hyvin mieluusti vegaanisen vaihtoehdon. En tykkää lokeroinnista ollenkaan. En jaksa kuluttaa energiaani toisten ruokavalion kyttäämiseen ja siitä nipottamiseen. Nyt juuri, tässä elämäntilanteessa, kasvissyönti tuntuu hyvältä. Siksi yritänkin vaan elää niin kuin itse koen parhaaksi, teen omat valintani enkä puutu toisten asioihin sen enempää. Toivon että omalla panoksellani kannan korteni kekoon, jotta maailmasta saataisiin vielä joskus aikaiseksi parempi paikka elää.

Joskus teinivuosina olin ilman lihaa jonkin aikaa, mutta se kaatui kaikkeen "hankaluuteen" ja "vaivalloisuuteen". Tuolloin elettiin vielä sitä aikaa kun koulun keittiöstä saattoi hyvällä tuurilla saada porkkanapihvin kasvisvaihtoehtona. Ei tietoakaan monipuolisuudesta ja tarvittavista proteiineista. Kappas vaan nykyaikana ei asia tunnukaan enää niin "hankalalta" tai "vaivalloiselta". Stereotypiat alkavat murtua ja vegaanius on arkipäiväistynyt! Suuren suuren kiitoksen haluan antaa Facebookin Sipsikaljavegaanit -ryhmälle, joka omalla rennolla meiningillään, ja hyvällä hengellä jakaa modernin vegaanin ilosanomaa. Viime aikoina ollaan otettu suuren suuria harppauksia, kun mm. Sipsikaljavegaanit-ryhmän kautta ideoitu lippakioskiprojekti Helsingissä onnistui ja Turun Kupittaan Citymarketiin ilmestyi hintalappujen viereen vegaani-merkintä. Huippua!

Itselleni on ollut mielenkiintoista ja hauskaa löytää vegaanisia vaihtoehtoja, jotka eivät eroa juuri lainkaan ns. valtavirtatuotteesta. Itse asiassa juuri viimeksi Kupittaalla ostoksia tehdessäni huomasin, että aika monia itselle jo ennestään tuttuja tuotteita oli merkitty violetilla vegaani-merkillä. Varsinkin leivonta on minulle mieluista puuhaa ja olen lähtenyt kokeilemaan erilaisia reseptejä, jos niistä löytyisi jokin omaan perusrepertuaariin sopiva.

Olen aina ollut juustokakkujen ystävä, joten se oli ensimmäinen jota kokeilin nuoremman tyttäreni syntymäpäiville maaliskuussa. Sitruuna-tuorejuustokakkuun tuli Tofutti-soijalevitettä, jugurttia ja hyydytys tehtiin liivatelehtien sijaan Vegegelin avulla. Lopputulos oli seuraavanlainen… Hups. Maku oli mitä parhain, mutta koko kakku lässähti kun otin sen pois vuoasta.

20160326_174644

Ei kun uutta putkeen siis! Olen aiemmin tehnyt tuorejuustosta ja valkosuklaasta kakkuja, jotka hyytyvät käytännössä suklaan avulla. Tämän muistettuani lähdin kehittämään jonkinlaista versiota tuorejuusto/moussekakusta. Lopputulos olikin jo jotain aivan muuta kuin ensimmäisellä kerralla.. Vitsit, että olin tyytyväinen tähän! Ja niin olivat muutkin syöjät. Enpä usko, että kukaan olisi ajatellut että kyseessä on vegaaninen kakku, ellen olisi asiasta erikseen maininnut. Ja mikä hienointa, resepti on idioottivarma. Haastavinta tämän kakun tekemisessä on kaurakerman ulossaaminen purkista. Se on nimittäin kiinteä kökkö, joka täytyy askarrella ulos pahvipurkistaan lieviä voimakeinoja käyttäen.

IMG_20160624_160452

 

Vegaaninen suklaamoussekakku

1pkt (150g) K-Menu suklaacookie
75g margariini (sininen Keiju)

3 prk (6dl) Planti Creamy Dessert kauravispi
2,5 levyä (370g) Panda Tumma suklaa

Murskaa keksit. Pehmennä margariinia hetki mikrossa. Sekoita keksimurut ja margariini yhteen ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. (Jos muuten haluat helpottaa kakun siirtämistä tarjoilulautaselle, niin leivinpaperi kannattaa halkaista kahteen osaan ja laittaa pohjalle limittäin – siten sen saa helpommin vetäistyä kakun alta pois siirtämisen jälkeen.) Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin. Paloittele suklaa mikronkestävään astiaan  ja sulata hiljalleen pienellä teholla. Itse sekoitin suklaata aina välillä tasaiseksi ja jatkoin sulatusta. Vatkaa kauravispi vatkaimella kuohkeaksi ja lisää lopuksi sulatettu suklaa. Kaada vuokaan ja anna jähmettyä muutaman tunnin ajan tai mielellään seuraavaan päivään. Koristele esimerkiksi marjoilla, hedelmillä tai suklaarouheella.

 

Käsittämättömän yksinkertaista, eikö? Sitten kaikki kotileipurit testaamaan helpoista helpointa vegekakkua. Nam!

Leave a Reply