Hulluna farkkuihin!

Muoti muuttuu jatkuvasti, trendit vaihtuvat – mutta minne joutuvat kuluttajan hylkäämät vanhat vaatekappaleet?

Vihreät Vaatteet – sivuston (http://www.vihreatvaatteet.com/75-tekstiilijatteesta-kaatopaikalle/) mukaan Suomessa joka vuosi syntyvästä 120 miljoonasta kilosta poistotekstiilejä jopa 75%, eli 90 miljoonaa kiloa, päätyy lopulta kaatopaikalle. Tällä määrällä vaatetettaisiin noin 4-5 miljoonaa ihmistä. Hurja määrä materiaalia, jota voitaisiin ainakin osittain käyttää uudelleen!

Onneksi nykypäivänä monet vievät vanhat vaatteensa kierrätyslaatikoihin tai myyvät eteenpäin kirpputoreilla. Valitettavasti kierrätykseenkin tuoduista vaatteista päätyy kaatopaikoille jopa puolet. Tämä lähinnä niiden huonokuntoisuuden vuoksi. Vaatteet eivät enää kestä käyttöä kovinkaan kauaa. Pahimmassa tapauksessa ketjumyymälästä ostettu trikoopaita on jo ensimmäisen pesukerran jälkeen välttävässä kunnossa.

10171254_10203340847152724_1760233997_n

Minä olen viime aikoina hullaantunut farkkuihin ja niiden uudelleen käyttämiseen. Farkkujätettä syntyy muun tekstiilijätteen mukana jokaisesta kodista isoja määriä. Farkku on kuitenkin materiaalina kestävämpää laatua kuin esimerkiksi trikoo. Varsinkin kun on kyse laadukkaasta farkkukankaasta, se saattaa kestää vuosiakin käyttökelpoisena. Kulutus- ja muotikulttuurimme ei kuitenkaan suosi samojen farkkujen käyttämistä vuodesta toiseen, joten vaatteet lähtevät kiertoon nopeasti. Kun ihmisten kanssa alkaa jutella farkuista, moni tunnustaa varastosta tai komeron perältä löytyvän yhden jos toisenkin vaatekappaleen jota ei ole enää pitkään aikaan tullut käytettyä. Ilahduttavan usein saan käsiini hyvälaatuista farkkumateriaalia.  Muutaman kassillisen olen saanut käyttööni lahjoituksena ja jokusen vaihtokauppaa tekemällä. Edes reiät haaruksissa tai polvissa eivät haittaa, sillä kaiken muun niiden ympäriltä voi hyödyntää!

InstagramCapture_0c1b10b3-5093-40c3-aa31-3f793a1673e4_jpg

Haluan seuraavaksi esitellä yhden omista tavoistani uudelleenkäyttää kierrätetyt farkut. Riippuen farkkujen koosta, lahkeista saan leikattua 2-4 kpl ruokalappuja. Molemmista takataskuista leikkaan isot farkuntaskupussukat, ja niihin tietysti lahkeesta tai reiden kohdalta takakappaleen. Lisäksi leikkaan etutaskusta pikkufarkuntaskupussukan jos sellainen sattuu löytymään. Kaikissa farkkumalleissa ei sellaista muuten ole! ;)

DSC01033

Loput jämäpalat käytän rypytettyjen pussukoiden yläosiin, kasseihin, olkahihnoihin. Vyölenkeistä saa kivoja lenkkejä esimerkiksi kasseihin joihin laitan metallisen d-renkaan olkahihnaa kiinnittämään. Vain mielikuvitus on rajana!

DSC01018

Leave a Reply