Farkunlahkeiden lyhentäminen

Tässä pari vinkkiä kaikille lyhytjalkaisille! Kuulun tähän joukkoon itsekin :D Teini-iästä asti olen saanut lyhentää lähes kaikki ostamani farkut. Aina minua on ärsyttänyt, kun uusista hienoista housuista on täytynyt kääntää hienot lahjesaumat piiloon. Sitten opin tämän tavan, eikä enää ärsyttänyt. Ainakaan ihan niin paljon.

Tämä tapa sopii parhaiten suoriin tai vähän kapeneviin/leveneviin lahkeisiin. Jos on tarkoitus lyhentää housuja todella reilusti ja lahkeet kapenevat/levenevät paljon, niin suosittelen miettimään toista lyhennystapaa. Kun välistä jää pois paljon kangasta, lahkeen ja sen suun leveys muuttuu matkalla jo niin paljon ettei lopputulos ole välttämättä siisti.

WP_20141019_009

 

Muista pestä uudet farkut ainakin kerran ennen lyhentämistä! Mittaa ensin farkuillesi oikea pituus. Tämä onnistuu mittanauhan avulla, testaamalla pituus farkut jalassa tai helposti esimerkiksi vanhojen farkkujen avulla. Tällöin täytyy muistaa kohdistaa housujen haarasaumat hyvin ja mitata lahkeiden pituus niiden perusteella. Farkut ovat erimallisia, jos mittaat pituuden vaikkapa vyötäröstä voi lahkeiden pituus jäädä vääräksi.

Kun mittaa pituuden vanhoista, hyvänmittaisista lahkeista kannattaa huomioida, että käytössä kangas muokkautuu jonkin verran. Vaikkapa polvien kohdalta farkut alkavat käytössä hiukan "pussittaa" eli pituutta kannattaa jättää muutama milli enemmän etteivät lahkeet yhtäkkiä ole liian lyhyet. Jos haluat pelata varman päälle, niin sovita farkkuja vielä ennen ompelemista. Oikean pituisten farkkujen lahkeiden tulisi koskettaa maata kantapään kohdalla. Olen kyllä joskus lyhentänyt pillifarkkuja tuota "ihanteellista" pituutta lyhyemmiksi, jos niitä on tarkoitus käyttää vain esimerkiksi korkokenkien kanssa.

WP_20141019_001

Kun olet mitannut oikean pituuden, vähennä siitä noin 1cm (tai mittaa lahkeen päärme tarkkaan ja vähennä se pituudesta) ja merkkaa kohta. Tähän kohtaan tulee sauma, siis punaisella viivalla merkittyyn kohtaan. Punaisen viivan osoittaman nurjan puolen päärmeen reunan tulee olla samassa kohdassa kuin farkkujen oikealle puolelle merkitty lyhennettävä pituus.  Kohdistamisen jälkeen lahkeet neulataan kiinni. 

WP_20141019_002

Ompele sauma koneella mahdollisimman läheltä lahkeen päärmäyksen reunaa.

WP_20141019_003

Nurjalle puolelle jäävä kaistale saisi olla n.1cm leveä. Tämä siksi, että se taittuisi siistimmin ylöspäin nurjalle puolelle. Saumurilla kavennus ja huolittelu onnistuu kätevästi samalla kertaa. Jos teet homman ompelukoneella – leikkaa ensin kaistale saksilla kapeammaksi ja huolittele sitten siksakilla.

WP_20141019_004

Käännä huoliteltu/kavennettu kaistale ylöspäin. Silitä saumakohta. Tikkaa oikealta puolelta saumasta niin, että taakse käännetty huoliteltu reuna kiinnittyy samalla ylöspäin. Kuvassa näkyy lahje sekä oikealta että nurjalta puolelta. Kuvan yläosassa tikki on lipsahtanut pois sauman kolosta ja sivusauman jälkeen kuvan alaosassa olen saanut sen ommeltua juuri oikeasta kohdasta. Hyvä esimerkki siitä, että tarkasti tekemällä saa tässä hommassa huomattavasti siistimmän lopputuloksen. Mutta jos löytää juuri oikean sävyisen langan, niin eivät ne lipsahduksetkaan niin pahasti näy :)

 WP_20141019_008

Leave a Reply