Leivoin vapun kunniaksi perinteisiä vappudoffinsseja. Eikös toinen kerta lasketa jo perinteeksi? Ensimmäisen kerran ajauduin sattumuksien kautta leipomaan doffinsseja viime vuonna, kun olin päättänyt tehdä donitseja, mutten löytänyt mistään donitsipeltiä! Jopa soitin pariin liikkeeseen, joista kummastakin sain eioota vastaukseksi. Rasvassa en halunnut donitseja paistaa. Ratkaisu löytyi viimein pikkuveljen keittiökaapin perältä – muffinssipelti.
Tutkailin tuolloin asiaa netin ihmeellisessä maailmassa, ja löysin muutaman hakutulokset doffinssi-leivonnaisesta. Ihan uusi idea tämä ei siis ollut. Minun versioni doffinssista on yksinkertaisesti donitsitaikinasta tehty muffinssin muotoinen leivonnainen. Vuosi sitten täytin doffinssit vadelmahillolla ja kuorrutin tomusokerikuorrutteella. Tällä kertaa käytin täytteenä sitruunakiisseliä ja päälle pursotin marenkia.
Sitruuna-marenkidoffinssit
3dl vehnäjauhoja
0,5dl kauraleseitä
1/2tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1/2dl fariinisokeria
1/2dl sokeria
1 muna
1,25dl turkkilaista jugurttia
1dl maitoa
3rkl öljyä
Sitruunatäyte
0,5dl sitruunamehua
1,25dl vettä
1dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2rkl maissitärkkelystä
1rkl pehmeää voita
Marenkikuorrutus
4 valkuaista
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1rkl sitruunamehua
Tee täyte valmiiksi ennen doffinssitaikinan valmistamista! Mittaa ainekset, voita lukuunottamatta, kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes seos saostuu ja keitä sitten vielä muutaman minuutin ajan hiljalleen. Lisää voi ja sekoita joukkoon. Jätä jäähtymään.
Sekoita taikinan kuivat aineet sekaisin toisessa kulhossa ja nestemäiset omassaan. Yhdistä ainekset ja sekoita ne keskenään, älä kuitenkaan liian rivakasti, jotta taikina pysyy kuohkeana. Annostele muffinssipellin (12kpl) voideltuihin koloihin. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15min. Jätä meheviksi. Pursota täyte pursotinpussin ja tyllan avulla uunista tulleiden doffinssien sisälle. Anna jäähtyä ja nosta sitten pellin päälle kuorrutusta varten.
Marenkikuorrutusta tehdessä uunin lämpötila saa olla samat 200 astetta. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit loppuvaiheessa varoen. Viimeiseksi lisää sitruunamehu. Marenki on valmista kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kipossa. Pursota marenkia paksulti jokaisen doffinssin päälle. Laita uuniin muutamaksi minuutiksi – niin että marenki ruskistuu kauniisti. Jos tarjoat doffinsseja esimerkiksi leipomista seuraavana päivänä, suosittelen tekemään kuorrutuksen vasta ennen tarjoilua.
Jonna
07/05/2015 at 19:50 (6 years ago)Oi oi, kun näyttää herkulliselta :p
Suvi
08/05/2015 at 13:51 (6 years ago)Tässä yhdistyy aika monta mun suosikkijuttua! Sitruuna ja marenki ovat kuin luodut toisilleen